Jubileumconcert Academie van het Concertgebouworkest
Academisten en alumni van de afgelopen twintig jaar musiceren voor het eerst samen
De Academie van het Concertgebouworkest bestaat 20 jaar. Dat wordt gevierd met een bijzonder concert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw op dinsdag 6 juni. In dit jubileumconcert in de serie Close-up spelen academisten en oud-academisten van verschillende seizoenen samen een feestelijk en kleurrijk kamermuziekprogramma. De musici komen van heel verschillende orkesten en ensembles over de hele wereld; de meesten van hen ontmoeten elkaar voor het eerst. Wat ze gemeen hebben is dat ze ooit een opleiding tot orkestmusicus hebben gevolgd bij het Concertgebouworkest, of dat nu doen.
Na een inloop vanaf 20.00 uur begint het concert om 20.15 uur. Vóór de pauze klinkt een energieke aaneenschakeling van aantrekkelijke muziekstukken uit verschillende periodes. György Ligeti’s Zes bagatellen, korte stukken voor blaaskwintet, worden afgewisseld met muziek van Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Paul Hindemith, Luciano Berio en Caroline Shaw. Na de pauze gaat Debussy’s Syrinx over in Richard Strauss’ ontroerende Metamorphosen voor strijkers, en laten alle alumni zich horen in muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck.
De serie Close-up wordt georganiseerd door de Vrienden van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.
Academie van het Concertgebouworkest 20 jaar
Al twintig jaar leidt de Academie van het Concertgebouworkest talentvolle jonge musici op in het orkestvak. In 2002 startte de orkestacademie op initiatief van enkele orkestleden. Van een kleinschalig traject groeide ze uit tot een succesvol opleidingsinstituut voor – op dit moment – twaalf talentvolle musici per seizoen, een aantal dat stap voor stap blijft groeien. Gedurende een heel concertseizoen draaien de academisten mee met het orkest; ze spelen mee in orkestproducties, volgen masterclasses en trainingen, krijgen mentale en fysieke coaching en geven kamermuziekconcerten op bijzondere locaties. Bijzondere vaste onderdelen van de laatste jaren zijn een driedaagse workshop op de Visio-school voor blinde en slechtziende kinderen en een uitwisselingsprogramma met de academie van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.
Succesvolle opleiding
Onder de musici van het jubileumconcert bevinden zich de twee academisten van het eerste uur, violist Benjamin Scherer Quesada en cellist Theo van Lent. Sindsdien namen al meer dan 100 musici deel aan de Academie. De meesten vonden werk in professionele orkesten. Maar liefst veertien oud-academisten maken inmiddels deel uit van het Concertgebouworkest zelf. Zo is de Academie een kweekvijver voor het orkest, en levert ze voortdurend een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de symfonische muziek in het algemeen.
Steunvermelding
De Academie van het Concertgebouworkest wordt volledig mogelijk gemaakt door de Foundation Concertgebouworkest, die daarvoor donaties ontvangt van onder meer Ammodo, de Dutch Masters Foundation, de Swiss Friends of the Concertgebouworkest, Don Quixote Foundation, De Salon, particuliere schenkers en een aantal Fondsen op Naam.
De musici
De musici die aan het jubileumconcert deelnemen en hun academieseizoen bij het Concertgebouworkest:
Joséphine Olech – fluit; 2015/2016
Maria Victoria Muñoz Zaragozá – hobo; 2022/2023
Annemiek de Bruin – klarinet; 2018/2019
Fiorenzo Ritorto – hoorn; 2019/2020
Gerard Sánchez Safont – hoorn; 2022/2023
Marlene Dijkstra – viool; 2019/2020
Diet Tilanus – viool; 2005/2006
Benjamin Scherer Quesada – viool; 2002/2003
Olfje van der Klein – altviool; 2019/2020
Oriane Pocard Kieny – altviool; 2016/2017
Tom van Lent – cello; 2002/2003
Louis Rodde – cello; 2010/2011
Marco Behtash – contrabas; 2014/2015
Tim Ouwejan – trombone; 2021/2022
Ramon Lormans – slagwerk; 2008/2009 en 2009/2010
m.m.v. Thomas Dulfer – fagot (dit seizoen finalist Dutch Classical Talent)