Bert en zijn D/Es trompet
In de serie 'Musici over hun instrument': Bert Langenkamp over zijn D/Es trompet, verkregen in 2010.
Het karakter van het instrument…
Deze trompet heeft een pittig temperament. Soms enigszins koppig en tegelijkertijd sensueel. Maar bovenal is het een instrument dat altijd straalt.
Het mooiste stuk dat ik speelde op deze trompet…
J.S. Bach schreef fantastische trompetpartijen voor zijn Cantates en Oratoria. Origineel voor de natuurtrompet, maar na de uitvinding van de ventielen (rond 1830) worden die op piccolo en/of D trompetten gespeeld. Lastig, maar altijd een feest om te mogen spelen.
Waar de trompet het mooiste klinkt…
Het Koninklijk Concertgebouw is de mooiste plek om te spelen! En in een kerk klinkt de trompet altijd geweldig. Mijn vader speelt orgel tijdens kerkdiensten en ik speel al vanaf mijn 12e af en toe met hem samen. Deze D/Es trompet gebruik ik dan vaak voor Barokke en Klassieke werken zoals Torrelli, Telemann of Haydn.
Bijzondere dingen in de koffer…
Ik heb zo’n 12 verschillende instrumenten in verschillende koffers. Behalve de noodzakelijke dingen zoals trompetten, mondstukken, dempers, ventielolie en een poetsdoek is er weinig extra in te vinden. Achtergelaten kattenharen als een van onze katten in heeft liggen slapen.
De klank van de trompet...
In kerken en op schilderijen zie je vaak afbeeldingen van gouden engelen met een trompet. Dat zegt voor mij alles!
Een mooi compliment…
In Brittens ‘Four Sea Interludes’ speel ik vaak derde trompet. Een belangrijke en lastige partij die speciaal voor D trompet geschreven is. Een mooie uitvoering levert altijd wel complimentjes op van collega’s. Er is een goede sfeer in het orkest, er worden regelmatig welgemeende complimenten gegeven: een klein handgebaar of een schuivende schoen over de vloer van het podium tijdens het concert. Of erna: een ‘bravo!´ in de stemkamer.