Matthäus-Passion

De jaarlijkse Passieuitvoering van het Concertgebouworkest is een van de langst lopende concerttradities ter wereld. Toenmalig chef-dirigent Willem Mengelberg introduceerde in 1899 de jaarlijkse uitvoering van Bach's machtige Matthäus-Passion rond Pasen.
Matthäus-Passion

Luister naar de uitvoering van de Matthäus-Passion door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer en abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Sinds de jaren zeventig wordt de Matthäus-Passion afgewisseld met Johann Sebastian Bachs andere meesterwerk naar het lijdensverhaal, de Johannes-Passion. Dit jaar is weer de beurt aan ‘de Matthäus'; op 30 maart en 2 april 2023 leidt de Britse dirigent, klavecinist, organist en musicoloog John Butt het Concertgebouworkest, het Groot Omroepkoor, het Nederlands Kinderkoor en een prachtige cast aan solisten, onder wie de tenor Nicholas Mulroy (die de Evangelistenrol zingt) en de bas Benjamin Appl, die Christus vertolkt.

Wereldpremière op Goede Vrijdag 1727

De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach werd voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag 11 april 1727. Het was géén opera, maar het effect was op zijn minst vergelijkbaar, zo niet sterker. John Eliot Gardiner schrijft: 'Er bestaat geen enkele opera seria uit die tijd die met Bach's twee Passies te vergelijken is, in de zin van het intense menselijke drama en het morele dilemma dat hij erin uitdrukt - in zo'n overtuigende en diep-ontroerende manier.'

‘And then, one Thursday, nearly two thousand years after one man had been nailed to a tree for saying how great it would be to be nice to people for a change...’
- De humoristische schrijver en criticus Douglas Adams over het verhaal van Christus' lijden.

Bekijk ‘de Matthäus’ in facts en figures.


Klik voor vergroting.