Young Ambassadeur

Als ambassadeur van Concertgebouworkest Young deel je je talent en je liefde voor klassieke muziek met de wereld om heen. Het is een van de van de pijlers van het programma van Young. Hoe doen de jongeren dat?

Young Ambassadeur

De deelnemers van Concertgebouworkest Young volgen een speciaal online programma met onder meer individuele online masterclasses en workshops over persoonlijk leiderschap en ambassadeurschap, een belangrijke pijler van Concertgebouworkest Young.

Iedere deelnemer van Concertgebouworkest Young zet zich op eigen wijze in om als ambassadeur zijn of haar talent en liefde voor klassieke muziek met de wereld te delen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Dat ambassadeurschap was dan ook het thema van de tweede online sessie, die op 17 februari plaatsvond en in samenwerking met United World Colleges Nederland werd ontwikkeld en uitgevoerd.

Om de huidige 76 deelnemers te inspireren, hebben we een aantal voormalige ‘Youngsters’ uit 2019 geïnterviewd over de manieren waarop zij invulling hebben gegeven aan hun ambassadeurschap. Zo heeft Imaan (Engeland) een orkest opgericht waarmee ze vooral concerten geeft in buurten waar mensen minder toegang hebben tot klassieke muziek.

Imaan Kashim
Caption

IMAAN KASHIM

Felipe (Spanje) heeft subsidie gekregen om in mei 2021 een reeks concerten te geven met het door hem en drie andere oud-Young-leden opgerichte “Ede String Quartet” (genoemd naar de plaats waar ze elkaar in de zomer van 2019 hebben ontmoet). En Francisca (Portugal) slaagde erin om via een crowdfunding-campagne een deel van haar studiekosten voor haar opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam te financieren.

De ervaringen leerden de jonge musici veel over zichzelf en het waarmaken van hun dromen. Dit was niet altijd even makkelijk. Zo heeft Felipe veel afwijzingen op zijn subsidieaanvragen gekregen en vond Francisca het doodeng om filmpjes van zichzelf te posten voor haar crowdfunding-campagne. In de interviews vertelden ze openhartig over wat hen heeft geholpen om toch door te zetten.

Je dromen volgen vraagt om moed en een helder doel. Het kan helpen als je van jezelf weet wat je makkelijk afgaat, wat je graag wilt leren en welke situaties zó eng voelen dat je blokkeert. Hoe daag je jezelf uit, maar hou je tegelijkertijd de spanning hanteerbaar, zodat je kunt leren en groeien?

In kleinere groepen deelden de deelnemers hun persoonlijke ervaringen hiermee. Zo werd besproken dat auditeren of voorspelen minder spannend wordt door het vaker te doen of door tegen jezelf te zeggen dat je fouten mag maken. Een jonge celliste vertelde hoe een nieuwe omgeving haar ontspande, omdat er meer mensen waren die begrepen waar ze mee worstelde.

Een andere deelnemer gaf aan dat ze zichzelf er op moeilijke momenten aan herinnert hoe dankbaar ze is dat ze deze ervaringen mag hebben. Weer een ander heeft met een groepje leeftijdgenoten afgesproken om Engels met elkaar te spreken om zo te kunnen oefenen.

Om je dromen waar te maken moet je jezelf durven laten zien en je angsten aangaan. Francisca gaf aan dat het maken en posten van de video’s voor haar crowdfunding-campagne heel spannend bleef, ook nadat ze het vaker had gedaan.

Waarom koos ze ervoor iets te doen dat zo ongemakkelijk voelt? ‘You cannot let fear stand between you and your dreams’ was haar antwoord. Een inspirerende les van een jonge vrouw met grote dromen. En hopelijk een aanmoediging voor de huidige deelnemers om door te zetten.

Concertgebouworkest Young 2021 is alleen mogelijk dankzij de genereuze steun van particuliere schenkers, fondsen en bedrijven. Wij zijn alle schenkers zeer dankbaar voor hun bijdragen. Om ook in de komende jaren nieuwe lichtingen jong talent zonder kosten te laten deelnemen is uw steun hard nodig.