Biografie Koninklijk Concertgebouworkest

Biografie Koninklijk Concertgebouworkest
Het Concertgebouworkest in 1895

Hieronder vindt u de biografie van het Concertgebouworkest in verschillende lengtes om te downloaden.

Koninklijk Concertgebouworkest - 161 woorden

downloaden

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt gerekend tot de absolute wereldtop. Bij de geroemde klank van het orkest speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een belangrijke rol. Bepalend is ook de invloed van de orkestmusici en de tot nu toe zeven chef-dirigenten: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en Daniele Gatti. In september 2027 wordt Klaus Mäkelä chef-dirigent.

Het Concertgebouworkest geeft jaarlijks zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, streams, radio- en tv-uitzendingen en vele honderden cd’s en dvd’s. De Academie van het Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op voor het orkestvak. In Concertgebouworkest Young komen verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.

Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het ministerie van OCW, de gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de eigen inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland.

Koninklijk Concertgebouworkest - 207 woorden

downloaden

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt gerekend tot de absolute wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het met de grootste dirigenten en solisten. Componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler en Igor Stravinsky stonden meer dan eens voor het orkest.

Bij de geroemde klank van het orkest speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een belangrijke rol. Bepalend is ook de invloed van de orkestmusici en de tot nu toe zeven chef-dirigenten: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en Daniele Gatti. In 2022 maakte het orkest bekend dat Klaus Mäkelä in september 2027 de achtste chef-dirigent wordt.

Het Concertgebouworkest geeft jaarlijks zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, concertstreams, radio- en tv-uitzendingen en de cd’s en dvd’s op onder meer het label RCO Live. De Academie van het Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op voor het orkestvak. In het zomerproject Concertgebouworkest Young komen verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.

Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het ministerie van OCW, de gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de eigen inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland. 

Koninklijk Concertgebouworkest - 255 woorden

downloaden

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt wereldwijd geroemd om zijn uitvoeringen van Mahler en Bruckner en langlopende concerttradities als de Passieuitvoering en de Kerstmatinee. Sinds de oprichting in 1888 werkt het orkest met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler en Igor Stravinsky dirigeerden meermaals het Concertgebouworkest; nog steeds werkt het orkest veelvuldig samen met hedendaagse componisten.

Bij de herkenbare klank van het orkest speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een belangrijke rol. Bepalend is ook de invloed van de orkestmusici, en van de tot nu toe zeven chef-dirigenten: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en Daniele Gatti. In 2022 maakte het orkest bekend dat Klaus Mäkelä in september 2027 de achtste chef-dirigent wordt. Sinds 2021/2022 is Iván Fischer honorair gastdirigent.

Bij het honderdjarig jubileum kreeg het orkest het predicaat Koninklijk. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe. Met zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia bereikt het orkest jaarlijks 250.000 concertbezoekers wereldwijd. Dat bereik wordt verveelvoudigd door video’s, streams, radio- en tv-uitzendingen en cd’s en dvd’s op onder meer het label RCO Live.

De Academie van het Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op voor het orkestvak. In het zomerproject Concertgebouworkest Young komen verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.

Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het ministerie van OCW, de gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de eigen inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland.

 

Koninklijk Concertgebouworkest - 393 woorden

downloaden

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt gerekend tot de absolute wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Bij het honderdjarig jubileum kreeg het orkest het predicaat Koninklijk. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe.

Bij de befaamde orkestklank speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een belangrijke rol. Even bepalend zijn de musici; het Concertgebouworkest heeft er ruim 120, afkomstig uit zo'n 25 landen. Ondanks de omvang musiceert het als een kamerorkest. Ook de tot nu toe slechts zeven chef-dirigenten zijn van grote invloed geweest: Willem Kes (1888-1895), Willem Mengelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1961-1988), Riccardo Chailly (1988-2004), Mariss Jansons (2004-2015) en Daniele Gatti (2016-2018). In 2022 maakte het orkest bekend dat Klaus Mäkelä in september 2027 de achtste chef-dirigent wordt.

Het Concertgebouworkest wordt geroemd om uitvoeringen van het werk van Mahler en Bruckner en om zijn langlopende concerttradities als de Passieuitvoering en de Kerstmatinee. Hedendaagse muziek heeft vanaf het begin een grote rol gespeeld. Componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler, Arnold Schönberg en Igor Stravinsky dirigeerden meer dan eens het Concertgebouworkest. Tegenwoordig treden onder anderen John Adams, Thomas Adès, George Benjamin en Tan Dun in hun voetsporen. Ieder jaar worden meerdere nieuwe opdrachtcomposities in première gebracht.

Samenwerkingen met wereldberoemde gastdirigenten en specialisten dragen bij aan de klank en de grote stilistische flexibiliteit van het orkest. Nikolaus Harnoncourt was in hoge mate verantwoordelijk voor de reputatie van het orkest in het achttiende-eeuwse repertoire. Iván Fischer is honorair gastdirigent sinds het seizoen 2021/2022, Pierre Audi werkt met het orkest samen als creatief partner.

Met zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia bereikt het orkest jaarlijks ongeveer 250.000 concertbezoekers wereldwijd. Dat bereik wordt verveelvoudigd door video’s, concertstreams en de regelmatige radio- en tv-uitzendingen in samenwerking met AVROTROS, Mezzo en Medici. Vele van de ruim elfhonderd lp-, cd- en dvd-opnamen zijn internationaal onderscheiden. Sinds 2004 heeft het orkest zijn eigen label, RCO Live.

De Academie van het Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op voor het orkestvak. In het zomerproject jeugdorkest Concertgebouworkest Young komen om het jaar verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.

Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het ministerie van OCW, de gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de eigen inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland.

Royal Concertgebouw Orchestra - Auf Deutsch

Download

Das Concertgebouw Orchestra mit Sitz in Amsterdam wurde 1888 gegründet und erhielt anlässlich seines hundertjährigen Bestehens 1988 die Bezeichnung "königlich". Königin Máxima der Niederlande ist Schirmherrin.

Das Orchester wird von Publikum und Presse zu den besten Orchestern der Welt gezählt und ist bekannt für seine Aufführungen insbesondere der Musik von Mahler und Bruckner. Seit seiner Gründung arbeitet es regelmäßig zusammen mit den bedeutendsten Dirigent*innen und Solist*innen ihrer Zeit. Komponisten wie Richard Strauss, Gustav Mahler und Igor Strawinsky haben das Concertgebouw Orchestra regelmäßig dirigiert und auch heute noch pflegt das Orchester enge Beziehungen zu führenden zeitgenössischen Komponist*innen.

In seiner mehr als 130-jährigen Geschichte hat das Concertgebouw Orchestra einen ganz eigenen, individuellen Klang kultiviert, der unter anderem auf die einzigartige Akustik des Concertgebouw in Amsterdam zurückzuführen ist. Ein weiterer entscheidender Faktor ist die herausragende Qualität der Orchestermusiker*innen aus 25 Ländern und der bislang nur sieben Chefdirigenten Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons und Daniele Gatti. Im Jahr 2022 gab das Orchester bekannt, dass Klaus Mäkelä im September 2027 sein achter Chefdirigent werden wird. Daneben ist Iván Fischer seit der Saison 2021-22 Ehrengastdirigent.

Neben den jährlich rund achtzig Konzerten im Concertgebouw in Amsterdam gibt das Orchester etwa vierzig Konzerte pro Saison in den weltweit bedeutendsten Konzertsälen. Neben Streamings sowie Radio- und Fernsehübertragungen produziert es darüber hinaus Audio- und Video-Aufnahmen unter seinem eigenen Label RCO Live.

Die Ausbildung und Förderung von Spitzentalent gehört seit Langem zum Kern der Aktivitäten des Concertgebouw Orchestra. So integriert die Akademie des Concertgebouw Orchestra im Rahmen eines Einjahres-Programms jede Saison rund 14 junge Spitzenmusiker*innen aus ganz Europa in das Orchester. Darüber hinaus führt Concertgebouworkest Young alle zwei Jahre rund 80 junge Talente im Alter von vierzehn bis siebzehn Jahren aus ganz Europa zusammen, um unter Leitung international renommierter Dirigent*innen ein Konzertprogramm einzustudieren und im Concertgebouw Amsterdam sowie in einem der führenden Konzertsäle Europas aufzuführen.

Das Concertgebouw Orchestra wird vom niederländischen Ministerium für Bildung, Kultur und Wissenschaft sowie von der Stadt Amsterdam, Sponsoren, Fonds und zahlreichen Spender*innen aus der ganzen Welt finanziert. Der größte Teil der Einnahmen stammt aus den Erträgen der Konzerte, die das Orchester in den Niederlanden und im Ausland gibt.