Schenkingsdoelen

Jong talent, educatie, de allerbeste instrumenten, innovatieve producties; onderstaande schenkingsdoelen vormen de pijlers onder de kwaliteit en het voortbestaan van het Concertgebouworkest.

Passie, excellentie en momenten van reflectie; bij de muziek en de concerten van het Concertgebouworkest komt dit allemaal samen.’
Anita Nijboer, voorzitter Foundation Concertgebouworkest

Talentontwikkeling

Topmusici van de toekomst

 

Marta Fossas Mallorqui - contrabas, academist 2019/2020 (foto: Renske Vrolijk)

Academie van het Concertgebouworkest

De Academie van het Concertgebouworkest is al twintig jaar het opleidingsinstituut van het Koninklijk Concertgebouworkest. De Academie geeft jonge muzikale toptalenten uit Europa de kans hun muzikale opleiding te bekronen met een persoonlijk ontwikkelingstraject bij het Concertgebouworkest.

Met de Academie slaat het Concertgebouworkest een brug tussen het conservatorium en de beroepspraktijk. De veelzijdige opleiding levert topmusici af, klaar voor een carrière in een van de internationaal gerenommeerde symfonieorkesten.

Tegelijkertijd is de Academie een kweekvijver voor het Concertgebouworkest zelf. Opgenomen en opgeleid in de traditie van de orkestcultuur, maken de studenten zich de specifieke manier van samenspelen eigen: verantwoordelijkheid nemen, vertrouwen hebben, naar elkaar luisteren en risico nemen. Het Concertgebouworkest geeft middels de Academie een belangrijke traditie door.

Sinds de oprichting in 2003 heeft de Academie tientallen succesvolle orkestmusici opgeleid. De meesten spelen in beroepsorkesten overal in Europa; maar liefst vijftien van hen maken inmiddels deel uit van het Concertgebouworkest.

Lees hier meer over het programma en de concerten van de Academie van het Concertgebouworkest.

Concertgebouworkest Young

'Young' is het Europese jeugdorkest onder de vleugels van het Concertgebouworkest. 'Young' is een unieke leerschool voor jonge muzikale talenten die binnen hun eigen maatschappelijke omstandigheden minder kans hebben zich op muzikaal hoog niveau te ontwikkelen.

Lees hier meer over Concertgebouworkest Young als bijzonder schenkingsdoel.

Bijzondere artistieke projecten

Buiten de gebaande paden

'Dood in Venetië', een unieke productie in samenwerking met Internationaal Theater Amsterdam, 2019 (foto: Jan Versweyveld)

Giften maken de projecten mogelijk waarmee het Concertgebouworkest zich artistiek onderscheidt en zijn imago versterkt. Grensverleggende concertseries bieden ruimte voor opdrachtcomposities, interdisciplinaire projecten en samenwerking met andere culturele instellingen. Ook concertante opera’s, de Club Nights en tournees naar nieuwe landen en steden worden ondersteund door de Foundation.

Lees hier meer over onze verrassende artistieke producties.

Educatie en publieksbereik

Buiten de gebaande paden

kinderconcert
Kinderconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw (foto: Milagro Elstak)

Onderwijs

Orkestleden voor de klas, schoolvoorstellingen, educatieve apps, concerten in Het Concertgebouw of in het huis van het orkest in de Gabriël Metsustraat. Projecten voor het basis- en voortgezet onderwijs om kinderen en jongeren kennis te laten maken met klassieke muziek. Allemaal mogelijk gemaakt door genereuze schenkers.

Concerten voor de hele familie

Het Concertgebouworkest draagt dankzij schenkers bij aan de muzikale ontwikkeling van een nieuwe generatie publiek door het programmeren van familieseries en kinderconcerten voor jonge luisteraars en hun (groot)ouders.

Voor nieuw publiek

De succesvolle serie Essentials, met meesterwerken die ‘iedereen gehoord moet hebben’ is gericht op het betrekken van publiek dat nog niet bekend is met het orkest of met klassieke muziek. Met dank aan schenkers bereikt het orkest het publiek voor de toekomst.

Opbouw van de instrumentencollectie

Klank van kwaliteit

Dominic Seldis in gesprek met Hanna Philips, beheerder van de instrumenten van het Concertgebouworkest

Grenzeloze mogelijkheden

De unieke klank van het Concertgebouworkest ontstaat niet zomaar. Daar werken de musici continu aan: spelen, luisteren, verfijnen. Iedere dag opnieuw. Als zij daarbij beschikken over de allerbeste instrumenten zijn de mogelijkheden grenzeloos. Voor de musici zijn zulke, vaak eeuwenoude instrumenten onbetaalbaar. Giften maken de aankoop mogelijk, waarna de musici tijdens hun loopbaan bij het orkest deze instrumenten in bruikleen krijgen.

 

Bijzondere projecten

USA tournee november 2024

Orkestleden van het Concertgebouworkest in New York (foto: Anne Dokter)
Orkestleden van het Concertgebouworkest in New York (foto: Anne Dokter)

Het orkest komt eens in de paar jaar naar de Verenigde Staten en plant de volgende tournee in tussen 17 en 26e november 2024. Het orkest zal optreden in New York (Carnegie Hall op 22 en 23 november) en in verschillende andere steden. De exacte locaties zijn nog niet definitief, maar hoogstwaarschijnlijk reist het orkest voor conceten naar Florida en Washington.

Help de tournee werkelijkheid te maken! Dit kunt u doen door te doneren als particuliere donateur of zakelijke sponsor. Hoe groter het geschenk, hoe dichter u bij het orkest zelf komt.

Lees meer

Een eigen huis voor het orkest (2016-2020)

Opening RCO House
Dankzij de royale steun van vele schenkers, corporate partners en fondsen openden in januari 2019 de deuren van RCO House (foto: Jorrit Lousberg)

Dankzij de vele bijdragen van schenkers, sponsoren en fondsen is een grote wens van het Concertgebouworkest uitgekomen. In januari 2019 vond de opening plaats van RCO House, het eigen huis voor orkest en staf. 

De nieuwe thuisbasis is na een complexe verbouwing uitgerust met repetitiestudio’s, een ensemblezaal voor educatie en kamermuziek, kantoren en ontvangstruimtes. 

Met een meerjarige wervingscampagne is het gedroomde einddoel van
€ 10 miljoen bereikt. Het orkest is alle schenkers bijzonder dankbaar voor hun steun.

de totstandkoming van rco house 

RCO meets Europe | Side by side (2016-2018)

Marleen Asberg (viool) met haar lessenaargenoot van het National Youth Orchestra of Great Britain tijdens het project Side by side (foto: Renkse Vrolijk)

Het Concertgebouworkest trad vanaf augustus 2016 in het tijdsbestek van tweeënhalf seizoen op in alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Dankzij de steun van vele schenkers. Met deze tournee, RCO meets Europe, wilde het orkest de fundamentele ideeën en idealen benadrukken die Europa bij elkaar kunnen houden. 

Onder de noemer Side by Side speelde het Concertgebouworkest in ieder land een openingswerk samen met een jeugdorkest uit het desbetreffende land. Ook gaven leden van het Concertgebouworkest in een aantal landen lessen en masterclasses. Zo deelde het orkest zijn kennis en ervaring met jongere generaties en ging het duurzame samenwerkingen aan met jeugdorkesten uit heel Europa. Hiermee werd de basis gelegd voor Concertgebouworkest Young.

Side by side in films en foto's

Endowment Fund

Bij de Foundation Concertgebouworkest wordt dankzij particuliere giften al jaren een vermogen opgebouwd dat in tijden van nood aangesproken kan worden. Het streven is dat het orkest bij tegenvallende kaartverkoop of teruglopende subsidie-inkomsten op het allerhoogste niveau blijft presteren. De politieke en economische ontwikkelingen van de laatste jaren en de recente crisis als gevolg van de coronapandemie bevestigen de noodzaak van de opbouw van een continuïteitsreserve.